Povijest

Histria, prepuna maslina


Kada su se masline pojavile u Istri? S brončanodobnim Histrima ili čak ranije? To nitko ne zna. No zna se da su Rimljani jako cijenili histarska ulja, pa će Plinije Stariji u svom čuvenom djelu "Naturalis historia" iz 1. st. napisati da su po kvaliteti među najboljima u Carstvu.

Slavu "arkadijskih" istarskih maslinika nisu pomutili ni barbari, pa čitamo kod Kasiodora, tajnika kralja Teodorika iz 6. st., pravi hvalospjev Istri "prepunoj maslina, nakićenoj usjevima i bogatoj vinovom lozom", koju naziva "kutkom punim užitka i radosti".

Bila su to burna vremena kada je zbog obrane plodne doline smještene između Pule, Rovinja i Buzeta, na mjestu prapovijesne histarske gradine podignut Castrum Vallis – današnje Bale. Stoljećima su se seljaci iz okolnih gazdinstava, stancija, sklanjali u kaštel Valle, da bi se u mirnijim vremenima vraćali svojim maslinama, posebno buži, najvažnijoj istarskoj autohtonoj sorti. Bale su bile i ostale pravo "srce maslinarske Istre".


Stari torač - nova priča


S dolaskom novih vremena i u Balama se 1927. podiže prva "moderna" uljara, koja je radila sve do 1965. godine, da bi bila zatvorena zbog "zastarjelosti". Dugi niz godina zgrada je propadala, sve dok ju 90-ih godina nije kupila i obnovila naša obitelj, spojivši pod istim krovom prošlost i budućnost istarskog maslinarstva. Danas samo staklena vrata dijele stari pogon pretvoren u jedinstveni muzej i najsuvremeniji pogon za preradu maslina.

A kraj zgrade Starog torča-Vecio torcio, kako ju Baljani i dalje zovu, mirno raste stara "kraljica" svih istarskih maslina – buža ženska, i priziva Ateninu "svetu maslinu" iz vremena "kada su bogovi hodali zemljom". Jer sve prolazi, a masline ostaju.